Lönefilosofi

Justerad lönegap, inställningar

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I den här guiden kommer vi visa vart du ställer in vilka lönefaktorer som ska påverka det justerade lönegapet. Din lönefilosofi ska spegla de faktorer du tycker ska driva löner inom er organisation.

För att läsa mer om justerad lönegap och hur det räknas ut, klicka här nedan.

För att komma till er lönefilosofi så går ni in i er aktiva lönekartläggning och väljer fliken förbereda och sedan lönefilosofi.

Ni kan även direkt på översiktsfliken välja att ändra faktorer.

Här kommer du ha alla lönefaktorer ni kan välja ska påverka medarbetarnas lön.

Vi har tre rekommenderade förinställda faktorer vilket är nivå, prestation och ålder, självklart är de möjliga att bocka ur om någon av dom inte speglar er lönefilosofi.

Resterande lönefaktorer är anställningstid, tid i nuvarande roll, chefskod och positionsnivå.

Om det är så att värdet är likadant på samtliga medarbetare alternativt tomt så kommer en informationsruta vara synlig och här kan ni även uppdatera datan direkt.

För att uppdatera en lönefaktor så klickar ni på uppdatera, ladda ner mall och fyll i data. Sedan sparar ni filen i CSV(UTF-8) och importerar filen.

Till höger kommer ni se en stapel med er ojusterade lönegap, justerad lönegap samt lönefaktorer.

Högst upp har ni er ojusterade lönegap, dvs er löneskillnad innan ni valt faktorer. Det ojusterade lönegapet tar bara i hänsyn till kön och ignorerar faktorer som faktiskt kan förklara löneskillnaderna.

Nästa del i stapeln är det justerade lönegapet. Vad som inte kan förklaras av dina lönefaktorer är ert justerade lönegap och att minska lönegapet är vad ni kommer arbeta med.

Längst ner i stapeln har ni den delen av er ojusterade lönegap som har en faktisk förklaring utefter de lönefaktorer ni valt i lönefilosofin.