Hoppa till huvudinnehåll
Justerat lönegap
Nina Wettergren avatar
Skrivet av Nina Wettergren
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det finns två olika typer av lönegap, det ojusterade- och det justerade lönegapet. Det ojusterade lönegapet är kvinnors medellön dividerat med mäns medellön uttryckt i procent. Det ojusterade lönegapet tar bara i hänsyn till kön och ignorerar faktorer som faktiskt kan förklara löneskillnaderna. Men det gör däremot det justerade lönegapet. Det justerade lönegapet tar i hänsyn till dina lönefaktorer som du valt i din lönefilosofi för att förklara delar av ditt ojusterade lönegap. Vad som inte kan förklaras är det som blir ditt justerade lönegap.

Hur beräknas det justerade lönegapet?


Vi använder en metod som kallas “Blinder-Oaxaca decomposition” för att beräkna ditt justerade lönegap. Det är en statistisk metod som är baserad på regressionsanalyser för att bedöma skillnader inom gruppen.

Låt oss använda ett exempel där vi tittar på en grupps prestation för att förklara hur det fungerar, se grafen nedanför för förtydligande. Metoden börjar med att göra en regressionsanalys för män och en för kvinnor. Vi använder medelprestationen för män (pm) och kvinnor (pw) för att beräkna tre olika löner. Den första är kvinnors lön baserat på deras medelprestation (sw). Den andra är lönen för män med kvinnors medelprestation (smw). Den tredje är lönen för män med mäns medelprestation (sm). Nu återstår det bara att ta fram differenserna mellan de tredje värdena. Den förklarande delen fås av differensen mellan sm och smw. Den oförklarade delen fås av differensen mellan smw och sw.

Det här exemplet använder bara en variabel men principen fungerar likadant när man använder flera variabler, men det är svårare att visualisera på ett tydligt sätt.

Justerat lönegap i Sysarb

Det justerade lönegapet är baserat på de lönefaktorer du valt för din lönefilosofi. Din lönefilosofi ska spegla de faktorer du tycker ska driva löner inom er organisation.

Är det ojusterade lönegapet irrelevant nu när jag har det justerade lönegapet?

Det justerade lönegapet är användbart för att förklara delar av ditt lönegap, men det ignorerar könsfördelningen mellan lägre och högre betalda arbeten. Ett lågt justerat lönegap men högt ojusterat lönegap kan betyda att löner må vara “rättvisa” per arbete men att man istället har problem med hur man rekryterar och befordrar.


Fick du svar på din fråga?