Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarAdministratörLönekartläggning
Jobbarkitekturen (introduktion)
Jobbarkitekturen (introduktion)

En film som beskriver om vad är jobbarkitektur för något.

Tina Joelsson avatar
Skrivet av Tina Joelsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om Jobbarkitektur
Här följer en film som ger en kort introduktion om vad en jobbarkitektur består av samt hur den tillämpas för att skapa en strukturerad gruppering av organisationens alla arbeten.

Arbetsvärdera med hjälp av en jobbarkitektur

En jobbarkitektur kan tillämpas inom flera områden inom lönebildning och lönesättning t ex sätta lönestrategier för vissa grupper av medarbetare, analysera lönenivåer mellan lika och likvärdiga arbeten internt såväl som externt.

En jobbarkitektur är också ett effektivt verktyg när en arbetsgivare ska sätta i gång ett arbete med att arbetsvärdera alla arbeten.

En arbetsvärdering utgår ifrån grundkraven för tjänsten/uppdraget. Det är först efter att vi satt denna struktur och tydliggjort komplexitet, ansvar och svårighetskrav för samtliga arbeten som vi i nästa steg kan börja titta på lönerelationer mellan arbeten och individer.

Kravet om lönekartläggning regleras i diskrimineringslagen kap 3.

Detta kräver lagen

I lönekartläggningen ska du som arbetsgivare bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete har ett samband med kön.


För att kunna göra den bedömningen ska du göra både en kartläggning och en analys. Den grundläggande frågan är alltså om kön på något sätt har haft betydelse vid lönesättning.

Support i processen

Behöver du stöd i arbetet med lönekartläggning, arbetsvärdering, jobbarkitektur, lönekriterier, prestationsbedömning, eller strategisk lönebildning och lönesättning?

Kontakta oss via [email protected]

Fick du svar på din fråga?